1 martie 2018

Regulament

Regulament

Acest regulament se aplică participanților la concursul pentru copii și adulți, “Urme pe Play”.
Evenimentul va avea loc în Comuna Rășinari, jud. Sibiu, locul de desfășurare al evenimentului fiind spațiul din fața căminului Cultural.

1. Caracteristici ale competiției

“Urme pe Play” este o competiție de alergare cu caracter submontan.
Traseul se desfășoară pe poteci marcate în Rășinari și pe dealurile de la poalele munților Cindrel și a munților Lotru. Suprafața de alergare a traseelor este formată din:   asfalt, drum forestier, în marea majoritate poteci naturale și pășuni, adică iarbă și pământ. Vârsta minimă pentru înscriere este 14 ani la cursele de Cros respectiv de 18 ani la Semi, Maraton și Ultra maraton. Tinerii sub 14 ani pot participa la cursele de copii special organizate pentru ei. Toți participanții sunt obligați să completeze formularul de înscriere online și declarația pe proprie răspundere, care atestă luarea la cunoștință a condițiilor și regulilor competiției. În cazul minorilor este necesară completarea formularului de către părinte sau tutorele legal prin care se atestă confirmarea permisiunii participării acestuia la competiția de alergare.

2. Obligațiile participanților

Participarea la “Urme pe Play” se face pe proprie răspundere, în deplină cunoștință a aptitudinii de a participa la eveniment, a stării de sănătate fizică şi mentală. Fiecare participant este responsabil pentru propria securitate şi siguranță. Organizatorul, partenerii, sponsorii, voluntarii şi personalul care participă la realizarea evenimentului nu sunt responsabili pentru orice fel de rănire sau pagube de orice natură care pot surveni în timpul sau ca urmare a desfășurării evenimentului. Fiecare participant trebuie să semneze la preluarea numărului de concurs o declarație de proprie răspundere prin care își asumă riscurile ce pot rezulta din participarea la “Urme pe Play” .  Participanții au obligația de a asculta și de a respecta indicațiile/instrucțiunile organizatorului și ale personalului de concurs. Pachetul de înscriere nu poate fi expediat prin poștă în avans. Organizatorul poate interzice luarea startului sau continuarea cursei pentru orice participant, dacă acesta se prezintă în stare de ebrietate, este sub efectul substanțelor dopante sau este în stare de slăbiciune evidentă, boală, epuizare fizică sau psihică.
Parcurgerea traseului necesită experiență și unele cunoștințe, cum ar fi:

  • fiecare participant să aibă cel puțin o experiență generală despre concursurile de alergare, fiind pregătit din punct de vedere al condiției fizice.
  • fiecare participant să aibă cunoștințe tehnice despre abordarea unui traseu neamenajat prin pădure;
  • fiecare participant să fie capabil să urce şi să coboare în siguranță o pantă înclinată în condiții dificile;
  • fiecare participant ar trebui să dea dovadă de fair-play și să acționeze în consecință atunci când situația o cere;
  • fiecare participant ar trebui să știe și să aibă o atitudine care să țină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranță ar lua organizatorii, nu sunt și nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competițiilor, mediul și condițiile în care se desfășoară acestea;
  • fiecare participant trebuie să știe că niciun premiu nu este mai presus de sănătatea și viața lui și/sau a altor participanți și să acționeze în consecință pentru a se proteja atunci când simte sau observă un pericol.

 Pericole posibile: 

  • Accidentări prin alunercare datorate terenului
  • Atac animal, câini sau urși
  • Accidente cu automobile pe porțiunile asfaltate
  • Degerături , hipotermie
  • Insolație, deshidratare
  • Orice incident trebuie anunțat la numărul de telefon 0799312072 sau după caz direct la 112 sau la serviciul salvamont.

3. Înscrierea concurenților

Înscrierile se vor face doar online completând formularul de înscriere pus la  dispoziție de organizator.

Nu se fac înscrieri în ziua concursului și cu o săptămînă înaintea evenimentului. Măsura este luată pentru a putea optimiza utilizarea resurselor logistice, pentru a evita risipa sau lipsa unor produse sau servicii pentru concurenșii înscriși. ( De exemplu, estimarea produselor alimentare pentru punctele de alimentare, brunch, medalii, tricouri șamd.)

4. Taxa de participare

Start Data Final Data Cross Semi Maraton Ultra Copii 7 – 9 Copii 10-13 Copii 4 – 6
Fuguț
1/01/2024 1/14/2024 80 90 100 130 10 10 10

50

1/15/2024 1/31/2024 100 110 120 150 20 20 20              
2/1/2024 3/24/2024 130 140 150 170 30 30 30
3/25/2024 4/16/2024 170 180 210 230 50 50 50

Taxa de participare se poate achita:

  1. Plata cu cardul direct de pe site-ul evenimentului urmepeplay.ro odata cu inscrierea sau ulterior prin accesarea link-ului din mail-ul de confirmare a inscrierii, pentru a fi redirectionati din nou spre plata.

În caz de neprezentare la start, abandon sau retragere din orice motiv, taxa de participare nu se returnează şi nu este valabilă la un concurs ulterior, precum  nici kitul de înscriere nu va putea fi ridicat ulterior. În cazul anulării competiției în caz de forță majoră sau din motive care nu depind de organizator, taxa de participare nu se returnează. Organizatorul nu va suporta în niciun fel eventualele costuri adiacente ale participanților (transport, cazare, masă, etc.).

5 Categorii de participare

*Se ia în considerare vârsta participanților, împlinită la data concursului.

Cursa/Varsta 18-29 30-39 40-49 50-59 60+
Cros F/M F/M F/M F/M F/M
Semi F/M F/M F/M F/M F/M
Maraton* F/M F/M F/M F/M F/M
Ultra* F/M F/M F/M F/M F/M
Copii 4-6 F/M 7-9 F/M 10-13 F/M 14-17  F/M  

Pentru modificarea tipului de cursă pentru care participantul a optat inițial (cros / 25km /Maraton/Ultra ) se percepe o taxă de 50 RON, plus eventuala diferență dată de taxele de înscriere diferite. Dacă transferul se face către o cursă mai scurtă, diferența nu se rambursează. Aceste modificări sunt permise cu până la 2 zile înaintea evenimentului, ulterior ne mai putând fi acceptate.

Se vor premia cu premii in bani primele cinci locuri la Open (nu se va tine cont daca sunt amatori sau profesionisti).

Se va face clasamentul pe categorii pentru fiecare proba care va fi premiata cu produse din partea sponsorilor. Cei premiati la Open nu vor intra si la categoria de varsta.

Dacă o categorie de vârstă are mai puțin de 3 participanți, aceasta se comasează cu o altă categorie de vârstă.

Vă rugăm să rețineți că premiile vor fi înmânate personal în timpul ceremoniei de premiere și se va solicita semnătura beneficiarului pentru ca acesta să intre în posesia lor. Participarea la această ceremonie este obligatorie pentru a primi premiul.

6. Premii

Se premiază cu premii în bani primele 5 locuri la open (amatori sau profesioniști) pentru:

  • Traseul Semi masculin
  • Traseul Semi feminin
  • Traseul Cros masculin
  • Traseul Cros feminin
  • Traseul de Maraton masculin
  • Traseul de Maraton feminin
  • Traseul de Ultra masculin
  • Traseul de Ultra feminin

Premiile sunt:

Traseul Locul I Locul II Locul III Locul IV Locul V
Cros 800 560 400 240 160
Semi 1000 700 500 300 200
Maraton 1300 910 650 390 260
Ultra 1500 1050 750 450 300

6.1 Fuguț

Fuguț este un traseu de 4km care se desfășoară parțial pe străzile din Rășinari și parțial pe coasta dealului de deasupra satului. Va trece pe la noua poartă de belvedere ce marchează titlul de Best Tourism Villages pe care l-a primit Rășinariul în anul 2022 de la Organizația Mondială de Turism.

Scopul este promovarea unui stil de viață sănătos în rândul celor cu mai puțină pregătire sau disponibilitate la efort.

Participanții vor primi un număr de concurs cu cip de cronometrare și implicit un timp oficial de parcurgere a traseului, o medalie de finiș și acces la brunch.

Nu vor fi alcătuite categorii și nu se vor premia timpii obținuți fiind considerată o cursă populară și nu una competitivă.

Kitul de start va fi particularizat pentru această cursă.

7. Proceduri de concurs

7.1. Ședința tehnică

Ședință tehnică va fi pusă la dispoziție în mod video pe site-ul competiției https://www.urmepeplay.ro/sedinta-tehnica/.

În cursul ședinței tehnice participanții vor fi informați asupra traseului, porțiunilor periculoase, eventualelor modificări, precum şi a regulilor de comportament pe care participanții sunt obligați să le respecte. O altă ședinţa tehnică va fi ţinută  și la linia de start, pentru a răspunde la eventuale întrebări.
Aceasta va avea loc în data concursului cu 30 de minute inaintea startului fiecărei curse.

7.2. Cronometrarea

Cronometrarea se face la secundă, cu ajutorul unui sistem electronic. Fiecare participant va purta un număr, acesta nefiind transmisibil. Este responsabilitatea participanților de a purta corect numărul de concurs (pe partea din față).

7.3 Timp limită

Timpul limită pentru parcurgerea traseului de CROS este de 4:00 ore, de la start care va fi la ora 11, respectiv ora 15:00.
Timp limită parcurgere al traseului de  Semi maraton este de 6:00 ore, de la start care va fi la ora 10, respectiv ora 16:00.

Timpul limiă de parcurgere al traseului de maraton va fi de 8 ore de la start care va fi la ora 9:00 , respectiv ora 17:00

Timpul limită de parcurgere al traseului de ultra maraton va fi de 10 ore de la start care va fi la ora 07:00, respectiv ora 17:00.

7.4 Timp limită intermediar

Scopul acestor timpi este de a menaja pe cât posibil voluntarii care sunt în situația de a aștepta în punctele de control și de alimentare, câte-o dată chiar în condiții meteo dificile. Pentru a-i proteja atât pe ei cât și pe participanții la cursele de alergare am stabilit câteva bariere de timp care să elimine posibilitatea prelungirii inutile a duratei expunerii în mediul montan. În cazul în care un alergător nu se încadrează la o barieră de timp, va fi direcționat spre traseul inferior* ca și distanță și va primi timpul de parcurgere al acestuia. Nu va fi eligibil pentru o clasare pe podium la noua cursă chiar dacă timpul îl va poziționa în primii 3.

Dacă un concurent refuză să renunțe la traseul ales cu toate că este în afara timpului, îi se va permite finalizarea traseului în afara concursului oficial și pe propria răspundere. Va trebui să predea numărul respectiv să îl îndepărteze și nu va mai beneficia de suportul alergătorului închizător respectiv a serviciilor de asistență din punctele de control și de alimentare.

Timpi intermediari

Semi

POI Timp limită Alt. Dist. D+ D- Dist. D+ D-
Start ora 10:00 571 0 0 0 0 0 0
MGS ora 13:45
timp: 3:45
1145 7.5 680 136 7.5 680 136

Maraton

POI Timp limită Alt. Dist. D+ D- Dist. D+ D-
Start ora 09:00 571 0 0 0 0 0 0
MGS ora 11:30
timp: 2:30
1145 7.5 680 136 7.5 680 136
Berali ora 12:30
timp 3:30
1087 14.5 1200 707 7 520 568

Ultra

POI Timp limită Alt. Dist. D+ D- Dist. D+ D-
Start ora 07:00 571 0 0 0 0 0 0
MGS ora 09:30
timp: 2:30
1145 7.5 680 136 7.5 680 136
Berali ora 10:30
timp 3:30
1087 14.5 1200 707 7 520 568

7.5 Numărul de concurs

Preluarea numărului de concurs şi a pachetului de înscriere se face pe baza declarației pe propria răspundere si a actului de identitate sau copia acestuia, în locațiile și orele stabilite de organizator, conform informațiilor publicate pe site.
Numărul de concurs trebuie montat astfel încât să fie vizibil din fată pe tot timpul concursului.
Numărul nu trebuie să fie tăiat sau modificat sub nicio formă în timpul concursului.

7.6 Ridicarea pachetului de start

Numărul de concurs se ridică

 începând cu 2 zile înainte de eveniment de la magazinul Explorer din Sibiu, str. Turnului, nr. 13

sau

În preziua concursului de la Rășinari între orele 14:00 – 20:00

sau

 în ziua evenimentului, începând cu ora 06:45 pentru proba de ultra, de la ora 08:00 pentru proba de maraton, de la ora 09:00 pentru proba de Semi și de la ora 10:00 pentru proba de Cros de la pavilionul special amenajat în zona de start/sosire din Rășinari.

*Este interzisă participarea cu alt număr de concurs decât cel personal. Toți participanții sunt obligați să prezinte actul de identitate în momentul înscrierii, să completeze fișa de participare pe proprie răspundere și să semneze un exemplar din regulament. Prin participarea la această competiție, concurenții acceptă automat regulamentul acesteia.

Pentru persoanele sub 18 ani este nevoie suplimentar, de acordul semnat al părintelui sau al tutorelui legal.

7.7 Oprirea din concurs

Organizatorul/închizătorul de traseu,  îşi rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri:
– s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei;
– nu s-a încadrat în timpii limită anunțați în prealabil pentru anumite puncte de pe traseu;

– par a nu se încadra în timpii limită sau care au dificultăți vizibile în a termina oricare din curse.
– în cazuri excepționale.
Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv trebuie sa îi informeze pe organizatori imediat, la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numerele de urgenta 0799312072 .
Ne anunțarea retragerii din concurs poate cauza o operațiune de căutare și salvare (echipe de salvare, salvamont etc.) pe cheltuiala participantului implicat. Retragerea va fi confirmată prin semnătură pe foaia de arbitraj. Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de revenire la Start/Sosire, dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi și acțiunile ulterioare momentului și locului retragerii.

7.8 Puncte de control

Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participanții care nu trec printr-un punct de control, indiferent de motiv, vor fi descalificați.

7.9 Echipament obligatoriu

Având în vedere faptul că “Urme pe play” este un concurs ce se desfășoară în zona subalpină în  luna Aprilie, suntem nevoiți să respectăm capriciile vremii și să luăm în considerare două variante de echipament în funcție de situația traseului și a condițiilor meteo prognozate la data evenimentului. Le vom numi varianta de VARĂ respectiv varianta de IARNĂ. Organizatorul va anunța cu 3 zile înaintea evenimentului care variantă va deveni obligatorie.

Varianta de VARĂ:

  • Încălțăminte sport cu talpă profilată
  • Geacă impermeabilă/Foiță de vânt
  • Bidon apă – obligatoriu pentru că nu vor fi pahare de plastic sau unică folosință la punctele de alimentare sau la start/finiș

Varianta de IARNĂ:

  • Varianta vară+
  • Mănuși
  • Căciula/Bentița/Șapcă
  • Bluză cu mânecă lungă (sau combinație tricou + mânecuțe)
  • Pantalon lung/pantalon trei sferturi + șosete lungi (tot piciorul acoperit)
  • Folie de supraviețuire

Pentru ambele variante recomandăm și:

  • Borsetă/Ghiozdan
  • Bețe
  • Buff/batic
  • Fluier
  • Telefon cu bateria încărcată

* Echipamentul este obligatoriu pe toată durata competiției. Echipamentul poate fi verificat de către organizatori și arbitri atât înainte de startul competiției cât și în timpul concursului. Lipsa unui element din echipament aduce cu sine descalificarea sau penalizarea concurentului.

7.10 Startul

Se va da din piața din fața căminului cultural după următoarea schema:

  • Proba de Ultra                                                ora 07:00
  • Proba de Maraton                                          ora 09:00
  • pentru proba de Semi maraton                     ora 10:00
  • pentru proba de CROS                                   ora 11:00
  • pentru cursa copiilor                                      ora 12:00

7.11 Traseul

Evenimentul este o competiție outdoor. Traseul este neamenajat și neprotejat, în cea mai mare parte desfășurându-se prin pădure, folosește drumuri publice, poteci marcate și nemarcate, etc. Anumite porțiuni din traseu pot fi considerate dificile. Organizatorul poate modifica traseul din diferite motive, care includ: condițiile meteo, siguranța, restricții de circulație, etc. Modificările vor fi anunțate la ședințele tehnice sau prin email înainte de începerea cursei. În ziua evenientului nu va avea loc o prezentare a traseului, acesta se poate urmări pe site-ul competiției https://www.urmepeplay.ro/sedinta-tehnica/ .Cu 30 de minute înainte de startul fiecărei curse va avea loc o ședință tehnică pentru clarificări și întrebări dacă este cazul.

 

7.12 Penalizări

  • lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu – 30min penalizare
  • ratarea unui punct de control – descalificare
  • scurtarea traseului – descalificare
  • nerespectarea regulilor competiției – descalificare
  • comportament nesportiv față de alți participanți, oficiali, , voluntari, arbitri, public, alte persoane – descalificare
  • modificarea sau schimbarea numerelor de concurs – descalificare
  • Lăsarea de resturi, ambalaje, echipament, pe traseu și/sau distrugerea deliberată a mediului înconjurător și a marcajelor de pe traseu vor atrage după sine descalificarea și interdicția de a mai participa la orice eveniment organizat în viitor.

8. Modificarea traseului, alte decizii privind desfășurarea concursului

  • Organizatorul poate modifica oricând traseul sau poate anula/opri competiția dacă aceasta nu se poate desfășura în condiții de siguranță.
  • Suporterii pot susține orice competitor cu condiția să respecte regulile de conduită, indicațiile autorităților și/sau ale oficialilor și să nu împiedice desfășurarea competiției.
  • Pe parcursul traseelor de concurs nu este permis niciun ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.), excepție făcând cazurile deosebite și ajutorul acordat în punctele de realimentare amenajate, unde competitorii pe lângă băuturile, fructele și alimentele energizante oferite de organizatori pot primii și alte alimente sau lichide.
  • Toate deciziile vor fi luate de comitetul de concurs sau de directorul de concurs.
  • În caz de forță majoră, organizatorii pot lua decizia unor modificări de traseu sau program. La limită se poate decide inclusiv amânarea sau anularea cursei, în situații excepționale.
  • Organizatorul își rezervă dreptul de a aduce modificări asupra informațiilor afișate pe pagina de internet, a regulamentului sau a programului etc. Aceste modificări vor fi aduse la cunoștință participanților cu minim 5 zile înaintea concursului sau cel târziu la preluarea numerelor de concurs.

9. Contestații 

  • Orice contestație se va comunica oficialilor imediat după afișarea rezultatelor. (Acstea vor putea fi verificate online pe pagina www.urmepeplay.ro si pe pagina de facebook a competitiei). Contestația se va depune în scris însoțită de suma de 50 Ron. În cazul în care contestația este admisă, suma de bani va fi restituită. În caz contrar se va reține taxa de contestație.
  • Nu se acceptă contestații înainte cu 30 de minute de premiere, în timpul sau după premierea categoriei la care face referință.
 10. De reținut

Organizatorul este o asociație non-profit, fără scop comercial / lucrativ și fără angajați. Concursul Urme pe Play nu este un produs sau serviciu oferit contra cost, ci este o manifestare sportivă pentru amatori a cărei organizare și desfășurare este posibilă datorită, exclusiv contribuțiilor de participare ale concurenților, contribuțiilor sponsorilor / partenerilor, precum și datorită pasiunii noastre pentru mișcarea în natură, a muncii în afara joburilor permanente și a dedicației voluntarilor noștri.

11. Codul anti-bullying

11.1 Descrierea valorilor de respect, toleranță, grijă, curaj

Respectul reprezintă atitudinea sau sentimentul de apreciere, stimă și considerație față de o persoană, o idee sau o instituție. Acesta poate fi exprimat verbal sau prin gesturi. Respectul reprezinta o valoare morala care se manifesta in multiple feluri. Respect inseamna sa ne manifestam politicos si amabil in relatie cu ceilalalti. De asemenea, respectul se observa si in modul în care vorbim, aratand intelegere, corectitudine, punctualitate, apreciere si grija pentru comportamentele si sentimentele interlocutorilor. Respectul se manifesta nu numai fata de sine sau de ceilalti oameni, dar si fata de comunitate. Respectul pentru comunitate se poate manifesta prin: cunoasterea realizarilor si promovarea traditiilor comunitatii, purtarea cu mandrie a numelui si a portului popular.

Toleranța este un termen social, etic și religios aplicabil unei colectivități sau individ, care definește respectul libertății altuia, al modului său de gândire și de comportare, precum și al opiniilor sale de orice natură (politice, religioase etc.). Toleranța poate fi înțeleasă în diferite moduri:

  • Poate fi adoptată în mod provizoriu sub forma unei concesii, ca manevră tactică.
  • Poate reprezenta o acceptanță sau o permisiune, ca formă a unui dezinteres.
  • Adevărata toleranță, în spirit umanist, înseamnă însă mai mult decât o simplă „suportare” în sensul originar, ea presupune respectul opiniei contrare și este strâns legată de libertatea persoanei. Prin toleranță se respectă deciziile altor oameni, grupuri, popoare, religii, alte moduri de gândire și puncte de vedere, alte stiluri și moduri de viață. Astfel, garantarea necesității spiritului de toleranță depășește cu mult domeniul îngust al politicii.
  • Alt punct de vedere spune că toleranța înseamnă a permite ceva ceea ce ar putea fi suprimat. Acest punct de vedere este adoptat de specialiștii în diferite tehnici persuasive și în războaie informaționale.

Grija este interesul deosebit, preocuparea pentru cineva sau ceva, atenția acordată unei ființe, unei probleme.

Curajul, de asemenea, cunoscut sub numele de vitejie, voință și cutezanță, este abilitatea de a te confrunta cu frica, durerea, riscul, pericolul, incertitudinea sau intimidarea. „Curajul fizic” este curajul în fața durerii fizice, greutăți, moarte, sau amenințare morții, în timp ce „curaj moral” este capacitatea de a acționa în mod întemeiat, în fața opoziției populare, rușine, scandal sau descurajare.

11.2 Descrierea tipurilor de violență

Violenţă psihologică – bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Violenţa fizică se realizează prin atingeri/contacte fizice dureroase, exercitate de un preşcolar/elev asupra unui alt copil sau grup de copii, intimidare fizică îndreptată asupra victimei, distrugerea unor bunuri personale care aparţin victimei.

Formele posibile de manifestare: împins, trasul de păr, răsucirea braţelor, contuzii, arsuri, bătăi, lovituri cu pumnul, cu palma sau cu piciorul, aruncarea în victimă cu diverse obiecte, izbirea de pereţi, utilizarea unor obiecte ca arme etc.

Violenţă psihologică cibernetică sau cyberbullyingul constă în acţiuni care se realizează prin intermediul reţelelor de internet, calculator, tabletă, telefon mobil şi poate cuprinde elemente de hărţuire online, alături de un conţinut ilegal şi/sau ofensator care se referă la orice comportament mediat de tehnologie, identificat în spaţiul de social-media, website-uri, mesagerie. Această formă de violenţă nu se limitează la comportamente repetate de tip: mailuri, postări, mesaje, imagini, filme cu un conţinut abuziv/jignitor/ofensator, aceasta însemnând, de asemenea, şi excluderea deliberată/marginalizarea unui copil în spaţiul online, spargerea unei parole de cont personal de e-mail, derulate pe grupuri şi reţele de socializare online sau prin alte forme de comunicare electronică online.

Abuzul emoţional constă în expunerea repetată a unui copil la situaţii al căror impact emoţional depăşeşte capacitatea sa de integrare psihologică. În această situaţie, abuzul emoţional vine din partea unei persoane care se află în relaţie de încredere, de răspundere sau de putere cu copilul. Ca modalitate concretă, o situaţie de abuz emoţional poate îmbrăca formă de umilire verbală şi/sau nonverbală, intimidare, ameninţare, terorizare, restrângerea libertăţii de acţiune, denigrarea, acuzaţiile nedrepte, discriminarea, ridiculizarea şi alte atitudini ostile sau de respingere faţă de copil. Dacă abuzul emoţional este repetitiv şi susţinut, acesta poate conduce la afectarea diverselor paliere ale psihicului copilului, precum structura de personalitate, afectele, cogniţiile, adaptarea, percepţia, devenind abuz psihologic, care are consecinţe mai grave şi pe termen lung asupra dezvoltării copilului;

Violenţă sexuală, ca formă posibilă a violenţei psihologice – bullying, constă în comentarii degradante cu conotaţii sexuale, injurii, propuneri indecente făcute victimei, atingeri nepotrivite;

Comportamentul agresiv – tip de comportament al unui elev, orientat în sens ofensator, umilitor sau distructiv, care provoacă daune morale, psihologice şi/sau materiale unui alt copil sau grup de copii.

12.3 Alte definiții

Preşcolarul/elevul-victimă este copilul care a suferit un prejudiciu ori o atingere a vieţii, a sănătăţii sau a integrităţii sale psihice şi/sau fizice, ca urmare a unei fapte de violenţă săvârşite de altcineva, copil sau adult;

Preşcolarul/elevul-martor se referă la preşcolarul/elevul care a suferit indirect un abuz emoţional şi/sau psihologic, asistând la o situaţie de violenţă asupra unui alt copil;

Semnalarea unei situaţii de violenţă este procesul prin care o situaţie de acest gen, manifestată asupra unui copil, este adusă la cunoştinţa autorităţilor abilitate să ia măsuri în interesul atât al copilului victimă sau martor, cât şi al copilului cu un comportament agresiv, urmând ca acestea să asigure sau să faciliteze accesul la servicii specializate, în vederea reabilitării stării de sănătate fizică şi psihică;

Echipa multidisciplinară şi interinstituţională este echipa formată din diferiţi profesionişti, precum cadrul didactic, consilierul şcolar, cadrul medical din unitatea de învăţământ, asistentul social, medicul de familie, medicul specialist, poliţistul, magistratul ş.a., aflaţi în relaţie directă cu copilul şi sunt împuterniciţi în cadrul managementului de caz cu responsabilitatea de a realiza, fiecare în parte, activităţi specifice în interesul superior al copilului;

Managementul de caz este un proces care implică parcurgerea de către o echipă multidisciplinară şi interinstituţională a unor etape de lucru interdependente, precum identificarea, semnalarea, evaluarea iniţială, evaluarea detaliată, planificarea serviciilor specializate şi de sprijin, furnizarea serviciilor şi intervenţiilor, monitorizarea şi reevaluarea periodică a progreselor înregistrate, a deciziilor şi a intervenţiilor specializate, precum şi etapa de încheiere a procesului, cu monitorizarea de postservicii şi închiderea cazului, în vederea asistării copiilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate, inclusiv a copiilor victime ale violenţei psihologice – bullying, martori şi copii ce manifestă comportamente agresive, cu scopul reabilitării acestora în mod personalizat. Managerul de caz, în situaţia de violenţă asupra copilului, este numit de către Direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului (DGASPC).

12.4 Măsuri educative și disciplinare care pot fi aplicate în situații de bullying

Strategii şi planuri de asigurare şi de menţinere a unui climat social adecvat, condiţie esenţială pentru prevenirea şi combaterea bullyingului, prin:

  • aplicarea politicilor de prevenire şi de combatere a bullyingului;
  • dezbateri, focus-grupuri, propuneri, care au ca scop diminuarea fenomenului de bullying;
  • Investigarea climatului, prin aplicarea unor chestionare specific cu scopul de autoreglare interna a institutiei educationale;
  • Includerea in discutii cel putin a unei teme care sa prezinte problematica bullying-ului si cyberbullying-ului.

Pentru optimizarea prevenirii violenţei psihologice – bullying, se creează un grup de acţiune antibullying cu rol de prevenire, identificare şi soluţionare a faptelor de bullying, prin acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice.

Implementarea planului antibullying cuprinde:

  • activităţi de informare şi conştientizare asupra fenomenului de bullying
  • măsuri de comunicare şi informare internă, cu privire la procedurile de prevenire, identificare, raportare şi intervenţie a situaţiilor de bullying;
  • proceduri de intervenţie în situaţiile de violenţă psihologică – bullying;
  • responsabilizarea personalului în scopul intervenţiei imediate în cazurile de bullying semnalate sau identificate;
  • organizarea unor activităţi, precum concursuri, teatru forum ş.a., în scopul încurajării respectării valorilor şi misiunii împotriva bullyingului, participarea la identificarea, medierea sau raportarea situaţiilor de bullying;
  • activităţi de măsurare a impactului acţiunilor cuprinse în planul antibullying şi a eficienţei grupului de acţiune

Activităţile de prevenire a violenţei psihologice – bullying se realizează prin:

  • implementarea unui plan de prevenire şi combatere a violenţei, a unor programe/proiecte/campanii cu scopul de creştere a coeziunii grupului de copii şi a comunităţii copii-adulţi, conştientizarea consecinţelor violenţei psihologice – bullying, eliminarea cauzelor/riscurilor/vulnerabilităţilor care ar putea determina producerea de astfel de comportamente;
  • desfăşurarea unor activităţi de informare şi conştientizare, în colaborare cu alte instituţii sau specialişti cu competenţe în domeniu;
  • promovarea unui climat care încurajează atitudinile pozitive, nonviolente şi suportive între membrii comunităţii de preşcolari/elevi şi adulţi, învăţarea şi exersarea empatiei, a interacţiunilor între aceştia, de tip câştig reciproc, implicarea participării preşcolarilor/elevilor de toate vârstele la toate deciziile care îi privesc şi promovarea acţiunilor de la egal la egal între preşcolari/elevi;
  • promovarea relaţiilor democratice între copii şi adulţi, prin toleranţă, respect, incluziune şi solidaritate;
  • implementarea de măsuri administrativ-organizatorice, care să contribuie la crearea unui mediu securizant din punct de vedere fizic şi emoţional, promovarea lucrului în echipă, constituirea formaţiunilor de studiu, conform prevederilor legale;
  • formarea personalului în sensul dezvoltării personale şi al utilizării metodelor de disciplină pozitivă.
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com