1 martie 2018

Regulament

Acest regulament se aplică participanţilor la concursul pentru copii și adulți “Urme pe play”
Organizatorul evenimentului este Asociaţia Tura in Natura Sibiu, denumit în continuare „organizator”. Evenimentul este la prima editie si va avea loc Duminica, 15 Aprilie 2018 in Comuna Rasinari, jud. Sibiu, locul de desfasurare a evenimentului fiind Piata Bisericii vechi ”Cuvioasa Paraschiva”.

1 Caracteristici ale competiției

“Urme pe play” este o competiție de alergare cu caracter submontan.
Traseul se desfășoară pe poteci marcate în Rășinari și pe dealurile de la poalele munților Cindrel.
Vârsta minimă pentru înscrierea în cursele de Cros și 25km este de 18 ani.
Tinerii sub 18 ani pot participa la cursele de copii special organizate pentru ei.
Toți participanții sunt obligați să completeze formularul de înscriere online și declarația pe proprie răspundere , care atestă luarea la cunoștință a condițiilor și regulilor competiției.

2 Obligațiile participanților

Participarea la “Urme pe play” se face pe proprie răspundere, în deplină cunoștință a aptitudinii de a participa la eveniment, a stării de sănătate fizică şi mentală. Fiecare participant este responsabil pentru propria securitate şi siguranță. Organizatorul, partenerii, sponsorii, voluntarii şi personalul care participă la realizarea evenimentului nu sunt responsabili pentru orice fel de rănire sau pagube de orice natură care pot surveni în timpul sau ca urmare a desfășurării evenimentului. Fiecare participant trebuie să semneze la preluarea numărului de concurs o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă riscurile ce pot rezulta din participarea la “Urme pe play” .  Participanții au obligația de a asculta și de a respecta indicațiile/instrucțiunile organizatorului și ale personalului de concurs. Pachetul de înscriere nu poate fi expediat prin poștă în avans. Organizatorul poate interzice luarea startului sau continuarea cursei pentru orice participant, dacă acesta se prezintă în stare de ebrietate, este sub efectul substanțelor dopante sau este în stare de slăbiciune evidentă, boală, epuizare fizică sau psihică.
Parcurgerea traseului necesită experiență și unele cunoștințe, cum ar fi:

 • fiecare participant să aibă cel puțin o experiență generală despre concursurile de alergare, fiind pregătit din punct de vedere al condiției fizice;
 • fiecare participant să aibă cunoștințe tehnice despre abordarea unui traseu neamenajat prin pădure;
 • fiecare participant să fie capabil să urce şi să coboare în siguranța o pantă înclinată în condiții dificile;
 • fiecare participant ar trebui să dea dovadă de fair-play și să acționeze în consecință atunci când situația o cere;
 • fiecare participant ar trebui să știe și să aibă o atitudine care să țină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranță ar lua organizatorii, nu sunt și nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competițiilor, mediul și condițiile în care se desfășoară acestea;
 • fiecare participant trebuie să știe că niciun premiu nu este mai presus de sănătatea și viața lui și/sau a altor participanți și să acționeze în consecință pentru a se proteja atunci când simte sau observă un pericol.

3 Inscrierea concurentilor

Înscrierile se vor face doar online completand formularul de inscriere si se deschid la data de 15.03.2018 şi se încheie în data de 10.04.2018 (ora 24:00).

15.03.2018 – 31.03.2018    inscrieri si plati  (etapa 1)
01.04.2018 – 03.04.2018 se confirma ultimele plati (etapa 1)
04.04.2018 – 05.04.2018 se elimina din lista cei care nu apar cu taxa platita, facand  loc de inscriere altor concurenti dornici de participare
04.04.2018 – 10.04.2018    inscrieri si plati  (etapa 2)
11.04.2018 – 13.04.2018 se confirma ultimele plati (etapa 2)

Incepand de miercuri 11.04.2018 nu se mai fac inscrieri.

4 Taxa de participare

Cursa Distanta Taxa
La Cros 13km 30 RON
25km 25km 50 RON
Copii 17-14 ani 1,8km 10 RON
Copii 10-13 ani 1,4km 5 RON
Copii 7-9 ani 0,9km 0 RON
Copii 4-6 ani 0,7km 0 RON

Taxa de participare se poate achita:

Prin transfer bancar in contul asociatiei Tura in Natura:

Asociaţiei Tură în Natură Sibiu                                 
Cod unic de inregistrare (CUI): 28243298                     
IBAN: RO93 BTRL 0330 1205 W282 38XX                 
Banca Transilvania Sibiu
Detalii transfer: contributie CSM cros/25km nume prenume concurent
sau prina plata in numerar la
Magazinul Explorer
Sibiu, str. Turnului, nr.13
interval orar
Luni-Vineri 10-18

În caz de neprezentare la start, abandon sau retragere din orice motiv, taxa de participare nu se returnează şi nu este valabilă la un concurs ulterior, precum  nici kitul de înscriere nu va putea fi ridicat ulterior. În cazul anulării competiţiei în caz de forţă majoră sau din motive care nu depind de organizator, taxa de participare nu se returnează. Organizatorul nu va suporta în niciun fel eventualele costuri adiacente ale participanților (transport, cazare, masă, etc.).

5 Categorii de participare

Cursa KM Varsta Sex
25km 25 18-29 Masculin
30-39
40-49
peste 50
18-29 Feminin
30-39
peste 40
Cros 13 18-29 Masculin
30-39
40-49
peste 50
18-29 Feminin
30-39
peste 40

Maxim 150 concurenți ( 25km + Cros)

Cursa KM Varsta Sex
Tineri 1,8 14-17 Masculin
14-17 Feminin
Juniori 1,4 10-13 Masculin
Feminin
10-13
Copii 0,9 7-9
Pitici 0,7 4-6

Încadrarea în categoria de vârstă se face în funcție de ziua, luna si anul nașterii, la data concursului, respectiv 15.04.2018.

Pentru modificarea tipului de cursă pentru care participantul a optat inițial (cros / 25km ) se percepe o taxă de 10 lei, plus eventuala diferență dată de taxele de înscriere diferite. Dacă transferul se face către o cursă mai scurtă, diferența nu se rambursează. Aceste modificari sunt permise pana la data de 10.04.2018, ulterior ne mai putand fi acceptate.
Se vor premia primele trei locuri de la fiecare categorie.
Dacă o categorie de vârstă are mai puțin de 3 participanți, aceasta se comasează cu o altă categorie de vârstă.

6 Proceduri de concurs

6.1. Şedinţa tehnică

O şedinţă tehnică va fi ţinută pentru toţi participanţii, în ziua concursului. În cursul şedinţei tehnice participanţii vor fi informaţi asupra traseului, porţiunilor periculoase, eventualelor modificări, precum şi a regulilor de comportament pe care participanţii sunt obligaţi să le respecte. Şedinţa tehnică va fi ţinută  la linia de start, recomandând prezența tuturor participanților.
Sedința tehnică va avea loc în data de 15 aprilie 2018 între orele 09:30-10:00 în zona de start.

6.2. Cronometrarea

Cronometrarea se face la secundă, cu ajutorul unui sistem electronic. Fiecare participant va purta un numar, acesta nefiind transmisibil. Este responsabilitatea participanţilor de a purta corect numărul de concurs (pe partea din fata).

6.3 Timp limită

Timpul limită pentru parcurgerea traseului de CROS este de 5:00 ore, de la start, respectiv ora 15:00.
Timp limită parcurgere traseu 25KM este de 5:00 ore, de la start, respectiv ora 15:00. După acest timp, concurentul care nu trece linia de sosire va fi inscris in clasament la categoria „”plimbare”.

6.4 Timp limită intermediar

Pentru traseul de  25km timpul limită este de 3 ore, de la start, in punctul de control din Valea Caselor (12,7km +953m -784m). După acest timp, concurentul care nu ajunge la punctul de alimentare specificat va fi considerat descalificat. Poate parcurge traseul de concurs, pe proprie răspundere, fără număr, însă organizatorii recomandă întreruperea cursei și întoarcerea în zona Start/Sosire pe valea caselor, urmand cursul răului Strâmba 3,4km in aval pana în zona de start.

6.5 Numărul de concurs

Preluarea numărului de concurs şi a pachetului de înscriere se face pe baza declaratiei pe propria raspundere si a actului de identitate sau copia acestuia, în locațiile și orele stabilite de organizator, conform informațiilor publicate pe site.
Numărul de concurs trebuie montat astfel incat să fie vizibil din faţă pe tot timpul concursului.  Este recomandată atașarea numărului pe picior.
Numărul nu trebuie să fie tăiat sau modificat sub nicio formă în timpul concursului.
În caz de abandon numărul trebuie predat reprezentanților organizatorului de pe traseu sau în zona de Start/Sosire.

6.6 Ridicarea pachetului de start

Numărul de concurs se ridică

viner 13 aprilie intre orele 16:00 – 19:00 de la magazinul Explorer
Sambata 14 aprilie între orele 10:00-14:00 de la magazinul Explorer
sau
Duminică 15 aprilie, începând cu ora 08:00 de la pavilionul special amenajat în zona start/sosire din Piața din Rășinari.

*Este interzisă participarea cu alt număr de concurs decât cel personal. Toți participanții sunt obligați să prezinte actul de identitate în momentul înscrierii, să completeze fișa de participare pe proprie raspundere și să semneze un exemplar din regulament. Prin participarea la această competiție, concurenții acceptă automat regulamentul acesteia.

6.7 Oprirea din concurs

Organizatorul îşi rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri:
s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei;
nu s-a încadrat în timpii limită anunțați în prealabil pentru anumite puncte de pe traseu;
în cazuri excepționale.
Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv trebuie sa îi informeze pe organizatori imediat, la start, la punctele de control, la sosire sau sunând la numerele de urgenta .
Ne anunțarea retragerii din concurs poate cauza o operațiune de căutare și salvare (echipe de salvare, salvamont etc.) pe cheltuiala participantului implicat. Retragerea va fi confirmată prin semnătură pe foaia de arbitraj. Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de revenire la Start/Sosire, dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi și acțiunile ulterioare momentului și locului retragerii.

6.8 Puncte de control

Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participanții care nu trec printr-un punct de control, indiferent de motiv, vor fi descalificați.

6.9 Echipament obligatoriu

Avînd în vedere faptul că “Urme pe play” este un concurs ce se desfășoară în zona subalpină la mijlocul lunii Aprilie, suntem nevoiti să respectăm capricile vremii și să luăm în conisderare două variante de echipament în funcție de situatia traseului și a condițiilor meteo prognozate la data evenimentului. Le vom numi varianta de VARĂ respectiv varianta de IARNĂ:

Varianta de VARĂ:

 • Încălțăminte sport cu talpă profilată
 • Geacă impermeabilă/Foiță de vânt
 • Borsetă/rucsac (în care să poată încăpea tot echipamentul avut pe traseu)
 • Bidon apă

Varianta de IARNĂ:

 • Mănuși
 • Căciula/Bentița/Șapcă
 • Bluză cu mânecă lungă (sau combinație tricou + mânecuțe)
 • Pantalon lung/pantalon trei sferturi + șosete lungi (tot piciorul acoperit)
 • Folie de supraviețuire

Pentru ambele variante recomandăm și:

 • Bețe (Opțional)
 • Buff/batic
 • Fluier

* Echipamentul este obligatoriu pe toată durata competiției. Echipamentul poate fi verificat de către organizatori și arbitri atât înainte de startul competiției cât și în traseu. Lipsa unui element din echipament aduce cu sine descalificarea sau penalizarea concurentului.

6.10 Startul

pentru proba de 25km                                   ora 10:00

pentru proba de CROS                                   ora 10:00

pentru cursa copiilor                                      ora 11:00

6.11 Traseul

Evenimentul este o competiție outdoor. Traseul este neamenajat și neprotejat, în cea mai mare parte desfășurându-se prin pădure, folosește drumuri publice, poteci marcate și nemarcate, etc. Anumite porțiuni din traseu pot fi considerate dificile. Organizatorul poate modifica traseul din diferite motive, care includ: condiţiile meteo, siguranţa, restricţii de circulaţie, etc. Modificările vor fi anunțate la ședințele tehnice sau prin email înainte de începerea cursei Duminică 15 aprilie va avea loc o scurtă prezentare a traseului cu 30 de minute înainte de start în cadrul ședinței tehnice.

6.12 Penalizări

 • lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu – 30min penalizare
 • ratarea unui punct de control – descalificare
 • scurtarea traseului – descalificare
 • nerespectarea regulilor competiției – descalificare
 • comportament nesportiv față de alți participanți, oficiali, , voluntari, arbitri, public, alte persoane – descalificare
 • modificarea sau schimbarea numerelor de concurs – descalificare
 • Lăsarea de resturi, ambalaje, echipament, pe traseu și/sau distrugerea deliberată a mediului înconjurător și a marcajelor de pe traseu vor atrage după sine descalificarea și interdicția de a mai participa la orice eveniment organizat de asociația “Tură în natură” în viitor.

*Daca un concurent nu poate lua startul, acesta va informa organizatorii cu minim 5 zile înaintea concursului și își poate transfera dreptul de participare către o alta persoană, aceasta din urmă plătind o taxă de 20 de lei.

În caz de neprezentare la start, abandon sau retragere din orice motiv, taxa de participare nu se returnează și nici kitul de înscriere nu va putea fi ridicat ulterior.
Dacă o categorie de varsta are mai puțin de 3 participanți, aceasta se comasează cu o altă categorie de vârstă.
În cazul anulării competiției provocat de o situație de forță majoră sau din motive care nu depind de organizator, taxa de înscriere nu se returnează.

7 Modificarea traseului, alte decizii privind desfăşurarea concursului

 • Organizatorul poate modifica oricând traseul sau poate anula/opri competiția dacă aceasta nu se poate desfășura în condiții de siguranță.
 • Suporterii pot susține orice competitor cu condiția să respecte regulile de conduită, indicațiile autorităților și/sau ale oficialilor și să nu împiedice desfășurarea competiției.
 • Pe parcursul traseelor de concurs nu este permis niciun ajutor venit din exterior (suporter, spectator etc.), excepție făcând cazurile deosebite și ajutorul acordat în punctele de realimentare amenajate, unde competitorii pe lângă băuturile, fructele și alimentele energizante oferite de organizatori pot primii și alte alimente sau lichide.
 • Toate decizile vor fi luate de comitetul de concurs sau de directorul de concurs.
 • În caz de forță majoră, organizatorii pot lua decizia unor modificări de traseu sau program. La limită se poate decide inclusiv amânarea sau anularea cursei, în situații excepționale.
 • Organizatorul îşi rezervă dreptul de a aduce modificări asupra informațiilor afișate pe site, a regulamentului sau a programului etc. Aceste modificări vor fi aduse la cunoștință participanților cu minim 5 zile înaintea concursului sau cel târziu la preluarea numerelor de concurs.

8 De retinut

Asociația Tura în Natura organizează în data de 15 Aprilie 2018 evenimentul sportiv de alergare submontana ”Urme pe Play”. Organizatorul Asociația Tura în Natura este o asociație non-profit, fără scop comercial / lucrativ și fără angajați. Concursul Urme pe Play nu este un produs sau serviciu oferit contra cost, ci este o manifestare sportivă pentru amatori a cărei organizare și desfășurare este posibilă datorită exclusiv contribuțiilor de participare ale concurenților, contribuțiilor sponsorilor / partenerilor, precum și datorită pasiunii noastre pentru mișcarea în natură, a muncii în afara joburilor permanente și a dedicației voluntarilor noștri.